Κεφαλονιά info.com Τα πάντα για τη Κεφαλονιά

Κεφαλονιά Ιστορία

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Όλο και πιο πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι το νησί της Κεφαλονιάς. Την άποψη τους έρχονται να ενισχύσουν καινούργια αρχαιολογικά ευρύματα σε όλο το νησί. Όμως το ίδιο συμβαίνει και στη διπλανή Ιθάκη (όπου επιβιώνουν περισσότερα ομηρικά τοπονύμια), οπότε οι επιστημονικοί διαξιφισμοί θα έχουν συνέχεια.Τα απολιθώματα των ζώων και των φυτών που έχουν βρεθεί στο νησί, μας πληροφορούν για την φυσική ιστορία της Κεφαλονιάς εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά και τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στη Κεφαλονιά, μας αποκαλύπτουν τη χιλιόχρονη ιστορία της. Το σίγουρο είναι ότι η Κεφαλονιά αποτέλεσε τμήμα του ευρύτερου Μηκυναικού πολιτισμού και ανήκε στο βασίλειο του πολύπαθου Οδυσσέα. Τις αναφορές στον Όμηρο ήρθαν να τις επιβεβαιώσουν τα αρχαιολογικά ευρύματα και οι μυκηναικοί τάφοι που βρέθηκαν στο νησί. Στην αρχαιότητα υπάρχουν επίσης αναφορές για την περίφημη "Τετράπολις", τις πόλεις που υπήρχαν στη Κεφαλονιά (Πάλλη, Κράνη,Πρόννοι και Σάμη) και η μυθολογία μας λέει ότι τις είχαν ιδρύσει οι γιοί του Κέφαλου.

Ρωμαική Κατοχή

Από τα Ρωμαικά χρόνια η Κεφαλονιά ακολουθεί λίγο ώς πολύ τη μοίρα όλου του υπόλοιπου ελληνισμού. Μετά τη διαίρεση του Ρωμαικού κράτους η Κεφαλονιά αποτελεί για αρκετούς αιώνες τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και βασανίζεται συχνά από βαρβαρικές και πειρατικές επιδρομές.

Φραγκοκρατία

Στις σταυροφορίες και με τη κατάληση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η Κεφαλονιά περνάει στα χέρια διάφορων Φράγκων ευγενών, με μικρά διαλείματα τούρκικης κατάκτησης, η οποία ευτυχώς δεν έχει αφήσει καθόλου τα σημαδιά της στο νησί.

Βενετοκρατία

Από το 1500 μέχρι το 1799 ΟΙ Βενετοί καταλαμβάνουν τη Κεφαλονιά και της προσδίδουν πολλά από τα στοιχεία του χαρακτήρα της σε όλα τα επίπεδα, σε αυτά τα σχεδόν 300 χρόνια κατοχής. Οι Βενετοί οχυρώνουν το νησί με κάστρα και αμυντικά έργα και δημιουργούν υποτυπώδεις υποδομές ώστε να λειτουργήσει το εμπόριο. Έτσι πολύ γρήγορα η Κεφαλονιά γίνεται μια προσοδοφόρα κατάκτηση. Η Βενετσιάνικη διοίκηση κάνει πρωτεύουσα το κάστρο το Αγίου Γεωργίου, αλλά δεν καταφέρνει να προσελκύσει τον πληθυσμό του νησιού ώστε να δημιουργήσει μόνιμη αστική εγκατάσταση. Έτσι αργότερα από τον Άγιο Γεώργιο, μεταφέρει την πρωτεύουσα στο Αργοστόλι. Για δυο μικρές χρονικές περιόδους, η Κεφαλονιά βρίσκεται υπό γαλλική κατοχή. Το 1797-1799 και το 1807-1809. Είναι κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων Πολέμων που φύσηξε ένας δημοκρατικός άνεμος στα νησιά, που γρήγορα διαψεύσθηκε. Καθώς οι γάλλοι είναι το ίδιο σκληροί αποικιοκράτες όπως όλοι οι υπόλοιποι κατακτητές.

Αγγλική Κατοχή - Ένωση με την Ελλάδα

Η Βρετανία μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη και θαλασσόκρατειρα της εποχής καταλαμβάνει τα νησιά το 1809. Η ελληνική επανάσταση του 1821 ξεσηκώνει τις καρδίες των επτανησίων που βοηθάνε με όσους τρόπους μπορούν παρόλο που δεν τους το επιτρέπει η αγγλική διοίκηση, τους επαναστατημένους αδερφούς τους. Ο πόθος της ένωσης της Κεφαλονιάς με το καινούργιο ελληνικό κράτος δεν έπαψε στιγμή. Παρόλους τους διωγμούς που υπέστησαν όλοι οι Κεφαλονίτες πατριώτες, αναπτύσεται ένα ριζοσπαστικό απελευθερωτικό κίνημα που τελικά φέρνει καρπούς το 1864, που τα Επτάνησα ενώνονται με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ